Emerging technologies - Digital Twins

 

Emerging technologies - Digital Twins

Wat zijn de ‘emerging technologies’ in de bouwsector? Wat betekenen ze en waarvoor dienen ze? Dat legt expert Martijn de Riet van Smart WorkPlace partner Bimforce uit. In deel 3 aandacht voor Digital Twins.

Dit artikel is het derde in een reeks over ‘emerging technologies’ in de bouw. Waar we bij de vorige artikelen, over Graph databases en Cloud en Azure omgevingen, nog voornamelijk de focus hebben gelegd op de techniek onder de motorkap, gaan we vandaag kijken naar wat dit in de praktijk betekent voor de gebruiker.

De grenzen van BIM

Al sinds de introductie van BIM in de bouwsector is het doel geweest om tot één geïntegreerde informatiestroom te komen die de levensloop van een echt gebouw digitaal zou weerspiegelen. 

In het begin zijn de ontwikkelingen in BIM vooral gestuurd door ontwerpers, engineers en aannemers. Daarna zijn fabrikanten de nieuwe procesgang gaan ondersteunen door het leveren van informatie aan het BIM-proces. 

In de laatste jaren zijn ook de belangrijkste stakeholders in de bouwsector, de eigenaars en gebruikers van de gebouwen, steeds vaker kansen gaan zien in de toepassing van BIM in hun beheers- en managementprocessen.

Hierbij loopt de sector echter wel tegen een fundamentele beperking aan van de manier waarop de huidige BIM-processen zijn ingericht. Momenteel zijn deze processen namelijk ingericht op de overdracht van informatie via bestanden. Of het nu gaat om 3D modellen als Revit of een IFC-bestand, of om andere informatie in de vorm van exceldata of PDF’s: de informatieoverdracht vindt plaats door op vooraf afgesproken tijden bestanden uit te wisselen, met een vooraf afgesproken inhoud. 

De afspraken over het proces worden vastgelegd in een BIM Protocol. De ILS regelt de inhoud van het Digitaal Gebouw Model en de manier waarop informatie wordt overgedragen. Het Uitvoeringsplan koppelt dit aan de werkprocessen van degene die de informatie aanlevert.

Het ontwerpproces werkt toe naar verschillende stadia van het ontwerp: voorlopig, definitief, technisch en ten slotte het uitvoeringsontwerp. De uitvoering werkt toe naar de overdracht van het model naar de opdrachtgever ‘as built’. In alle gevallen is er sprake van een statische momentopname als eindpunt in het (deel)proces.

Emerging technologies - Digital Twins

Figuur 1. Lineaire procesgang BIM.

Maar als we gaan kijken naar de eindgebruiker, gebouweigenaar of -beheerder, dan bestaat dat statische eindpunt helemaal niet. Aan ieder gebouw worden continu dingen gewijzigd. Denk maar aan uw eigen huis: volgens Vereniging Eigen Huis geeft u gemiddeld tussen de 3.300,- (nieuwbouw tussenwoning) en 31.000 (vrijstaande woning < 1919) uit aan regulier onderhoud aan uw woning. Nog los van verbouwingen (aan-, uitbouw, dakkapel, nieuwe keuken of badkamer) of interne verhuizingen (nieuwe slaapkamer voor de kinderen of de aanschaf van een andere bank)

Als dit wordt vertaald naar de bezittingen van een woningbouwcorporatie, de beheerder van een groot ziekenhuis of de functioneel beheerder van een kantorenpark, is het niet lastig om te bedenken dat in de gebruiksfase een ‘oplevermoment’ nooit kan worden bereikt. Er is een continue stroom van wijzigingen en aanpassingen aan het gebouw die moeten worden verwerkt. En de wijzigingen zijn dus ook nooit ‘af’.

Daar komt nog bij dat gebruikers vooral geïnteresseerd zijn in de realtime prestaties van het gebouw: Wat is de onderhoudsstatus? Waar bevindt de luchtbehandelingskast voor dit systeem zich? Welke gebruiksfuncties en personen worden beïnvloed door een voorgenomen verbouwing? Enzovoorts.

Om dit soort inzichten te verkrijgen wordt gekeken naar het toepassen van sensoren in allerlei gebouwsystemen, en het koppelen van deze sensoren aan het Digitale Gebouw Model. Vanuit het gebruikersperspectief is dit natuurlijk een logische stap, maar als al deze sensoren ook daadwerkelijk continu gaan communiceren met het Digitaal Gebouw Model is het continu ook in gebruik.

Emerging technologies - Digital Twins

Figuur 2. Impact beheersprocessen op Digitale Gebouw Informatie.

De enige logische conclusie is dat gedurende de gebruiksfase een file-based systeem om deze redenen dus niet kan werken.

Digital Twins

Het concept van een Digital Twin is ontstaan in de industrie. Een Digital Twin wordt daar gebruikt om vanaf het eerste ontwerp tot en met het gebruik van het product te monitoren hoe het zich ontwikkelt in theorie en vervolgens hoe het presteert in de praktijk. 

De (Engelstalige) Wikipediapagina over Digital Twin geeft een mooi overzicht van de gebruikte definities. Hierbij vallen een aantal zaken op:

Geen bestand

Een Digital Twin is in de meeste definities niet een bestand (of een hele grote hoop bestanden), maar wordt omschreven als een simulatie of een digitale ‘kloon’ van het fysieke object. Logisch natuurlijk, want als je ‘realtime data gebruikt om (zelf)lerend te analyseren en simuleren’ kan dat alleen maar als de data altijd beschikbaar zijn, en niet even wordt ‘uitgecheckt’ om de wijzigingen door te voeren in de modellen.

Levensloopbestendig

Een Digital Twin moet levensloopbestendig zijn. Alle definities gaan uit van een enkelvoudige bron van informatie die door de levenscyclus heen communiceert met verschillende gebruikersprocessen. Dat betekent in de ontwerpfase met gebouwmodellen, tijdens de realisatie een uitwisseling van data met systemen van fabrikanten en tot slot tijdens gebruik communicatie met het Facility Management platform en Onderhoudssoftware. Waarna er een verbouwing volgt die weer een uitwisseling met een architect noodzakelijk maakt. Enzovoorts.

Er is één klein probleem: de levensloop van een gebouw bedraagt gemakkelijk 50 jaar. Nu was ik er 50 jaar geleden nog niet, maar ik ben er vrij zeker van dat de opdrachtgevers, architecten en aannemers die toen werkten de huidige realiteit niet echt konden voorzien. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de gebouwen die nu worden opgeleverd: het is met geen mogelijkheid te voorzien hoe de onderhoudsmonteur over 25 jaar zijn werk doet. 

Op zich niet erg, maar het levert wel een paar randvoorwaardes op voor een Digital Twin: 

  • De Digital Twin moet zodanig zijn opgezet en ingericht dat de eigenaar van het gebouw de data kan overzetten naar nieuwe, en hopelijk betere, systemen. Feitelijk zou het het beste zijn als uw Digital Twin ook onder de privacywetgeving zou vallen, dan zou dit ‘recht op portabiliteit’ geregeld zijn.
  • De Digital Twin moet in staat zijn om nieuwe softwaresystemen, toepassingen en data te integreren in het Digitaal Gebouw Model. Met andere woorden: in de 50 jaar dat het gebouw bestaat zullen zowel de hard- als software tools die gebruikt worden veranderen. De Digital Twin moet zich hierop aan kunnen passen, en bij voorkeur zonder dat het hele systeem opnieuw ingericht moet worden. 

En wat heeft dit te maken met Graphs en Azure?

Dan nu de hamvraag: wat hebben deze onderwerpen met elkaar te maken? Eigenlijk is dat vrij eenvoudig: als de randvoorwaarden bekijken die aan een Digital Twin worden gesteld dan kan dit in één woord worden samengevat: Flexibiliteit.

Niemand weet hoe we over 50 jaar met onze gebouwdata omgaan. Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat de systemen en software die we vandaag gebruiken er dan niet meer zullen zijn. En de systemen waarmee de gebouwdata worden beheerd moeten flexibel genoeg zijn om zich aan te passen.

Werkprocessen worden ondersteund door software. Deze software moet kunnen praten met de Digital Twin, of dit nu tekensoftware als Revit is, een Excel rekenblad, het cloudplatform wat gebruikt wordt voor planmatig onderhoud of de IFC Viewer waarmee het gebouw wordt gevisualiseerd. Echter, al deze systemen hebben een andere manier om hun data aan te leveren en op te vragen. De informatie in een Revitmodel moet worden geëxporteerd vanuit Revit zelf. Een excelfile kan middels een filetransfer worden geüpload en verwerkt. Voor de cloudoplossing kan rechtstreeks via een webservice een koppeling gemaakt worden, terwijl de IFC Viewer Open Source is en op Linux draait.

Een Cloud Service Provider als Azure biedt een uitgelezen mogelijkheid om uit een bijna oneindig scala aan verbindingen de juiste oplossing te kiezen, op maat voor iedere tool die moet worden aangesloten.

Bij het opslaan van de database gaat het erom een systeem te kiezen waarbij nieuwe werkprocessen eenvoudig kunnen worden aangekoppeld, en oude processen kunnen worden afgekoppeld, door simpelweg de bestaande informatiestructuren uit te breiden. Hiervoor zijn Graph Databases uitermate geschikt. Door de manier waarop deze worden ingericht en bevraagd kan een nieuwe databron naar wens worden toegevoegd zonder dat dit invloed heeft op bestaande informatie. Vervolgens hoeven enkel de zoekalgoritmes te worden aangepast en is de nieuwe databron binnen het systeem beschikbaar.

Natuurlijk is dit in de praktijk ingewikkelder dan het zo klinkt, maar zeker in vergelijking met het volledig opnieuw uitdenken van uw databasestructuur, is het een relatief eenvoudige taak.

Conclusie

De emerging technologies van de jaren ‘20 zullen zich vooral richten op het (beter) beheersbaar maken van informatiestromen. Dit zal voornamelijk gebeuren door in te zetten op een platform wat geen enkel ander doel heeft dan het verzamelen, structureren, analyseren en weer beschikbaar maken van Digitale Gebouw Informatie aan andere processen. Dit platform, een Digital Twin dus, zal op lange termijn te kunnen functioneren als hierbij gebruik gemaakt wordt van flexibele platforms als Azure en Graph databases om de steeds wijzigende gebouwinformatie en digitale werkprocessen te kunnen blijven ondersteunen.

Delen:

Meer smart buildings

Samen elektrificeren met concrete praktijkoplossingen

Samen elektrificeren met concrete praktijkoplossingen

donderdag 6 februari

Op dinsdag 18 en woensdag 19 maart vindt het tweejaarlijkse ABB Update Event plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. ...

Lees meer

Slimme gebouwen: werkcomfort en energiebesparing in een stroomversnelling

Slimme gebouwen: werkcomfort en energiebesparing in een stroomversnelling

maandag 29 april

Een slim gebouw laat werkcomfort hand in hand gaan met energiebesparing. In dit artikel vertelt SWP-expert Sander ten Hoedt, ...

Lees meer

Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

Zo maak je utiliteitsgebouwen slimmer

dinsdag 23 april

In het webinar ‘Slimme gebouwen met de realiteit van nu’ krijg je inzicht in mogelijkheden op het gebied van ...

Lees meer

Niet genoeg koppeling van data bij Smart Buildings

Niet genoeg koppeling van data bij Smart Buildings

vrijdag 20 oktober

Tijdens de Round Table bij CSU in Utrecht spraken diverse experts over Smart Buildings. Diane van Dijk, commercieel directeur ...

Lees meer

De mogelijkheden van AI benutten in je werkomgeving

De mogelijkheden van AI benutten in je werkomgeving

woensdag 26 juli

De mogelijkheden van AI zijn eindeloos, ook in de kantooromgeving. Wat kunnen we in de toekomst verwachten van AI en hoe ...

Lees meer

Webinar: Slimme gebouwtechnologie beïnvloedt toekomst van werk

Webinar: Slimme gebouwtechnologie beïnvloedt toekomst van ...

donderdag 1 september

Planon organiseert op donderdag 15 september een webinar over de inrichting van een mensgericht kantoor met slimme werkplektools. ...

Lees meer

Van sensor tot inzicht – deel 9

Van sensor tot inzicht – deel 9

woensdag 31 augustus

In het negende deel van deze blogserie bespreekt Frederik Joustra van Spacewell sensorgegevens, ...

Lees meer

Cisco nieuwe partner Smart WorkPlace

Cisco nieuwe partner Smart WorkPlace

donderdag 25 augustus

Cisco, de nieuwe partner van Smart WorkPlace, ziet enorme kansen om gebouwen duurzamer te maken door slimme technologie, ...

Lees meer

Van sensor tot inzicht – deel 8

Van sensor tot inzicht – deel 8

donderdag 18 augustus

In het achtste deel van deze blogserie bespreekt Carlo Van Der Steen van Spacewell hoe sensorgegevens de ...

Lees meer

Drie reputatieprijzen voor Signify

Drie reputatieprijzen voor Signify

woensdag 27 juli

Het online platform MT/Sprout onderzoekt jaarlijks de reputatie van Nederlandse bedrijven. Signify scoorde daarbij dit jaar ...

Lees meer

PHYSEE nieuwe partner Smart WorkPlace

PHYSEE nieuwe partner Smart WorkPlace

woensdag 29 juni

Met data en de natuur kan worden voldaan aan de behoefte aan een slimme en gezonde werkplek en de noodzaak om te verduurzamen. ...

Lees meer

Planon nieuwe partner Smart WorkPlace

Planon nieuwe partner Smart WorkPlace

donderdag 9 juni

Business resilience, employee engagement en duurzaamheid. Dat zijn de drie onderwerpen waarmee Planon, de nieuwe partner ...

Lees meer

Hoe maak je met smart technologie van kantoorgebouwen een aantrekkelijke en gezonde werkplek?

Hoe maak je met smart technologie van kantoorgebouwen een aantrekkelijke ...

maandag 30 mei

Hoe kun je met smart technologie het binnenklimaat van een kantoor optimaliseren? Dat is te lezen in een Engelstalige whitepaper ...

Lees meer

User first, technology second

User first, technology second

dinsdag 24 mei

De gebruiker voorop en de technologie op de tweede plaats. Dat was de centrale boodschap van Aakash Ravi tijdens een SWP ...

Lees meer

Dynamisch lichtsysteem voor basisschool in Venlo

Dynamisch lichtsysteem voor basisschool in Venlo

donderdag 21 april

Smart WorkPlace partner Ysmart realiseerde op basisschool Sint Martinus in Venlo een dynamisch lichtsysteem. In ‘Henk ...

Lees meer

DWA nieuwe partner Smart WorkPlace

DWA nieuwe partner Smart WorkPlace

maandag 11 april

Gebouwen moeten presteren zoals verwacht. Duurzaam, comfortabel en kostenefficiënt. Dat zegt Wilfred van der Plas van ...

Lees meer

Axxerion en Cobundu samen in Spacewell Workplace

Axxerion en Cobundu samen in Spacewell Workplace

vrijdag 1 april

Spacewells op workflow gebaseerde software Axxerion en haar Cobundu IoT-platform voor slimme gebouwen worden één ...

Lees meer

Ysmart en Deblick tonen op WorkPlace Xperience ultieme smart workplace

Ysmart en Deblick tonen op WorkPlace Xperience ultieme smart ...

vrijdag 25 maart

WPX-partner Ysmart presenteert tijdens de WorkPlace Xperience de ultieme smart workplace. Dat gebeurt door de Cubes van ...

Lees meer

Spacewell erkend als leider in de FMIS-markt

Spacewell erkend als leider in de FMIS-markt

woensdag 23 maart

Onderzoeksbureau Verdantix erkent in de derde uitgave van het FMIS-benchmarkrapport ‘Green Quadrant’ Smart WorkPlace ...

Lees meer

ABB nieuwe partner Smart WorkPlace

ABB nieuwe partner Smart WorkPlace

dinsdag 15 maart

ABB, de nieuwe partner van Smart WorkPlace, biedt een breed scala aan mogelijkheden om de volledige controle te hebben over ...

Lees meer

Terug naar boven