Natuur op de werkplek werkt goed!
Grote collages van wilde planten in een glaswand paneel, zo brengt Crush on Nature de natuur naar de werkplek.
Privacy tussen de ‘Floating Flora’ wanden van Crush on Nature. Glazen systeemwanden zorgen voor lichtte, transparante werkplekken, toch zoek je ook afscherming.
Liesbeth Bulk, de ontwerper achter Crush on Nature, creëert metershoge collages van gedroogde, wilde planten. Deze ‘Floating Flora’ plaatst ze tussen de dubbele glaswanden van standaard wandsystemen. Zo ontstaat er een transparante, natuurlijke afscherming. Dus geen anonieme stickers met strepen en blokjes op het glas, maar echte planten rond je werkplek. Als je opkijkt van je bureau kunnen je ogen even verdwalen in het fractale patroon van de planten.
(2019, Erasmus Universiteit, School of Law – fotograaf Ilse Bakker)
Natuur op de werkplek werkt, natuurlijke elementen worden hoog gewaardeerd door werknemers. Dat geldt niet alleen voor levende planten in bakken, ook gedroogde planten, of zelfs afbeeldingen ervan verlagen gevoelens van stress. Je voelt je beter tussen planten, wat concentratie en productiviteit ten goede komt. Dit blijkt o.a. ook uit onderzoek dat Interface heeft laten doen door een organisatie psycholoog, uitgevoerd onder 7.600 werknemers wereldwijd.
De wilde planten collages kunnen ook in bestaande projecten worden toegevoegd aan een glazen scheidingswand, of als los paneel voor een wand gehangen. Hiervoor hergebruikt Crush on Nature veiligheidsglas. De Floating Flora wanden zijn een mooi voorbeeld van biophilic design: ontwerpen met en naar de natuur. De collages zijn volledig circulair: de planten worden allemaal in de omgeving van een project verzameld. Belangrijk in het concept van Floating Flora is het zichtbaar maken van de gewone, plaatselijke natuur. Het was een belangrijke les die Bulk kreeg van een Aboriginal dame: “Waar luister jij thuis naar? Ik luister overdag naar de krekels en ’s avonds naar de kikkers”.
luister hier het hele verhaal.
Floating Flora past in de ambitie zo circulair mogelijk te ondernemen. Dat vraagt om een nieuwe manier van kijken naar grondstoffen, processen en levensduur. Dit ook werkelijk toepassen in het eigen kantoor herinnert je hier dagelijks aan en houdt iedereen scherp. En wordt het interieur weer veranderd? Dan kunnen de planten zo weer terug de natuur in, om als compost weer onderdeel te worden van de kringloop. Sommige zaden blijven zelfs decennia kiemkrachtig en kunnen weer uitlopen.
Het herbarium van Crush on Nature bestaat uit honderden wilde planten en is recent digitaal gemaakt. Zo kunnen de planten met water gedragen inkten ook duurzaam geprint worden. Als exclusief behang patroon, op een transparante folie of op plaatmateriaal.
Basiscursus WorkPlace Management: “Naar een ecosysteem ...
zaterdag 25 november
Eindelijk was het zo ver: de eerste dag van de basiscursus WorkPlace Management. Op een treffende locatie: het Koning Willem ...
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...