Anders werken bij de Politie
De politie is een organisatie van zo’n 70.000 medewerkers verspreid door Nederland. Hoe zorg je in een organisatie als dit voor een integraal werkconcept? Maaike van Kats vertelt hier alles over.
Maaike van Kats is hoofd beleidsimplementatie en ontwikkeling Huisvesting bij Politie Nederland en verscheen in het SWP Magazine #13 op de cover.
Manager van het jaar
Maaike van Kats is hoofd beleidsimplementatie en ontwikkeling Huisvesting bij Politie Nederland. Tijdens de 2024-editie van de WorkPlace Xperience ontving zij de ISS WorkPlace Manager of the Year Award, voor haar sturende én verbindende rol in het project ‘Anders Werken’. Een terechte onderscheiding voor een gedreven professional die zich volgens de jury inzet voor ‘innovatieve, duurzame en integrale huisvestingsoplossingen’ binnen een van de meest complexe organisaties van Nederland.
Politie Nederland
Beleid ontwikkelen voor een organisatie als de Politie is niet niks, Maaike van Kats onderschrijft het belang van deze taak. “Ik doe dit werk primair vanuit een maatschappelijke betrokkenheid. Na tien jaar adviseren vond ik het tijd om ook eens echt ‘skin in the game’ te hebben. Daarbij had ik altijd al grote bewondering voor het werk van de politie en dat is sinds ik hier werk alleen maar toegenomen. Professioneel is het natuurlijk ook een enorme uitdaging: de politie is niet alleen een heel grote organisatie met ruim 70.000 medewerkers, het is in de huidige vorm ook nog eens een relatief jonge organisatie. Ik heb te maken met de op een-na-grootste maatschappelijke huisvestingsportefeuille van het land, met een grote diversiteit aan gebouwen en werkprocessen. In die zin is het een unieke functie die ik met veel plezier vervul.”
De ontwikkeling richting plaats- en tijsonafhankelijk werken, kreeg initieel wat weerstand volgens Van Kats. Maar zoals bij veel organisaties was de coronaperiode een die liet zien dat er ook voordelen aan zitten. "Tijdens corona bleek ineens dat er veel meer mogelijk was dan gedacht, en dat een deel van de werkzaamheden best onderweg of thuis kon worden verricht. Sterker nog: toen bleek dat de manier waarop we aanvankelijk noodgedwongen moesten werken, op een aantal aspecten ook echt voordelen had. We hebben er steeds op ingezet om die voordelen voor ons korps vast te houden en onze werkzaamheden anders in te richten. Dat is uiteindelijk het programma ‘Anders Werken’ geworden. Je kunt dus zeggen dat corona leidde tot een versnelling van ideeën, die er toch al lagen."
Benieuwd naar het hele interview? Lees hem hier.
Meer artikelen van Smart WorkPlace
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...