Idee: bestudeer jezelf, neem een (half) tussenjaar!
Een tussenjaar helpt jongeren bij het kiezen voor de juiste studierichting. Kan het werkenden helpen bij kiezen voor de juiste functie?
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren een jaar naar het buitenland gaan voor dat ze gaan studeren. De andere kijk op de wereld maakt een volwassen keuze mogelijk en voorkomt een mogelijk impulsieve keuze. Reizen of werken in het buitenland maakt je bewust van de alternatieven. Het is een soort denkpauze. Wat wil ik echt? Wat is het effect van mijn keuze op mijn toekomst? Hoe kan ik een richting kiezen die bij mij past? De student die zichzelf goed kent door een jaar naar haar kerncompetenties op zoek te gaan en deze te ontwikkelen, zal een bewustere studiekeuze maken.
Denkpauze
Net als voor de achttienjarige die zich realiseert dat later switchen van studie een dure grap kan zijn, geldt dat ook voor de werkende en zijn werkgever. Na een aantal jaren werken in een bepaalde rol of functie voel je dat je iets anders wilt. Volg je het door de organisatie voorgeprogrammeerde pad? Past dit echt bij je? Of heb je meer waarde voor de organisatie wanneer je je andere competenties ruimte geeft? Zo’n typisch moment is na vier of jaar bij de je eerste werkgever. Als de kinderwens is vervuld. Of rond de leeftijd van 35, 45 en 55. Momenten genoeg voor een denkpauze.
Waarde van goede balans
Inmiddels neemt zo’n elf procent van de aankomend studenten zo’n tussenjaar. En deze studenten komen later in organisaties te werken. Ze hebben dan ervaren wat het is om jezelf te bestuderen. Wat de consequentie is van een reis naar het buitenland op zoek naar een toekomst die bij je past. Misschien dat dit ook een goed idee is voor iedereen die bewust vorm wil geven aan haar eigen ontwikkeling. Voor werkgevers is de waarde van een goede balans tussen rol en competenties in ieder geval hoog. Misschien wel zo hoog dat men de werknemer na dat (half) jaar graag een nieuwe functie aan zal bieden.
Bron: Nuffic
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...