Wat heeft hybride werken met een tuindorp te maken?
CfPB-onderzoekers Dennis La Brijn en Maaike Niekel deelden tijdens de Workplace Xperience kansen en risico’s voor de gezondheid in het kader van hybride werken.
Rond 1900 realiseerden industriële bedrijven tuindorpen om de gezondheid en kwaliteit van het leven van hun arbeiders te bevorderen. Heijplaat in Rotterdam, Philipsdorp in Eindhoven en Agnetapark in Delft zijn daar voorbeelden van. Ook nu staat gezondheid hoog op de agenda van werkgevers. Ongezonde werknemers zijn immers duur. Dus zoeken we naar een goede en gezonde werkomgeving voor iedereen. Is hybride werken het antwoord, het nieuwe tuindorp?
“De fabrieken bouwden wijken voor arbeiders – ze keken daarin verder dan alleen de woning. Ze hadden ook oog voor goede voorzieningen, zoals een basisschool en een badhuis, gebouwd in een dorps karakter. Alles om de kwaliteit van leven en gezondheid te bevorderen. Hierin ligt ook een kans voor hybride werken: kijk daarvoor naar het grotere plaatje. Werkomgeving, faciliteiten en de bredere context waarin hybride werken bestaat.”
Hybride werken biedt flexibiliteit, autonomie en een goede werk-privébalans. Maar, er zijn ook nadelen. Denk aan onder andere de gevolgen van het vele zitten, fysieke afstand tot je collega’s en technostress.
Kenniskring CfPB
CfBP organiseert vier keer per jaar een Kenniskring voor kennisuitwisseling op diverse niveaus gericht op een integrale aanpak van hybride werken. De Kenniskring van 10 februari stond in het teken van het thema gezondheid in relatie tot hybride werken. Lees hier het korte verslag.
Meer artikelen van Center for People and Buildings
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...