Miriam Brakband: “Bij hybride werken ligt onze focus op gezondheid en vitaliteit”
De focus bij het hybride werken bij BAM ligt vooral op de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Dat zei Miriam Brakband tijdens de tweede Round Table Duurzame Impactmakers over gezondheid en vitaliteit.
Bij de Round Table gaat Miriam eerst in op werkgeluk: “Het gaat om werkgeluk en je senang voelen in de omgeving waar je werkt. Dat heeft niet altijd te maken met een mooi kantoor en een goed klimaat. Bij BAM doen we veel aan gezondheid en vitaliteit. Daarbij kunnen wij soms beter samenwerken met andere partijen zoals HR. Verder is bij ons veiligheid een belangrijk item als we het hebben over gezondheid en vitaliteit.”
Later komt de dialoog over de werk-privé balans aan de orde en de waarden en normen van een organisatie. Miriam maakt daarbij duidelijk een kanttekening: “Een organisatie kan wel zeggen dat ze die normen en waarden hebben, maar uiteindelijk draait het om de teammanager. Met hem en met je team moet je namelijk het gesprek voeren, bijvoorbeeld als je moeite hebt met het hybride werken. Als je je daarin als medewerker vrij voelt, is dat ook goed voor je vitaliteit.”
Inmiddels zijn organisaties druk bezig met het vormgeven van de post-corona werkomgeving. Miriam geeft aan dat een oplossing sterk afhangt van het type organisatie: “Bij BAM hebben we ook gewoon te maken met projecten die draaien. Daarbij moeten mensen fysiek bij elkaar zitten en worden ze vijf dagen per week op kantoor verwacht. Bovendien zijn we als BAM een enorme diverse organisatie met uiteenlopende BV’s. Sommige afdelingen zitten in heel eenvoudige kantoren, waarbij echter iedereen happy is.” Momenteel mag elk segment binnen BAM eigen keuzes maken in welke vorm zij hybride werken. “Daar stappen we nu echter wel van weg. Want we zijn in gesprek met HR-directeuren van alle segmenten om te kijken of we toch een bepaald beleid kunnen vaststellen en op zoek kunnen gaan naar hoe we het hybride werken kunnen vorm geven in de verschillende kantoren die we hebben. Daarbij ligt de focus vooral op de gezondheid en vitaliteit van medewerkers en niet alleen maar op het optimaliseren van arbeidsproductiviteit.”
Daarbij is mobiliteit ook een onderdeel. Miriam geeft aan dat dit bij BAM een zaak van de lange adem wordt: “We hebben per 1-1-2022 de omslag gemaakt naar een elektrisch wagenpark, we zijn wel bezig met een omslag naar elektrisch rijden en ook kunnen medewerkers gebruik maken van een fietsenplan. Er is dus wel iets in gang gezet, maar dat zal tijd kosten.”
Het complete verslag van de tweede Round Table vindt u in SWP magazine 10, dat in juni 2022 is verschenen. Benieuwd naar de achtergronden van de deelnemers en de overige Round Tables? Ga dan naar: https://www.smartwp.nl/duurzame-impactmakers
CSRD: KANS OF BEDREIGING?
woensdag 22 november
Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace ...
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen
dinsdag 21 november
Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, ...